Search

Alles wat je moet weten over Thread

Thread is een energiezuinig communicatieprotocol voor slimme apparaten. Door het gebruik van Thread kun je de smart home belevenis van jouw huis optimaliseren. Thread zorgt voor een betere connectie en communicatie, waardoor alles nog sneller en soepeler te werk zal gaan. Hoe Thread dit doet? Dat leggen we je uit.

Hoe werkt Thread?

Thread is een energiezuinig draadloos smart home protocol, ontwikkeld door de Thread Group. Thread is een protocol waarmee apparaten niet alleen via een smart hub, maar ook rechtstreeks met elkaar kunnen ‘communiceren’. Via Thread worden apparaten namelijk niet alleen met het internet verbonden, maar ook met elkaar. Hierdoor kunnen slimme apparaten ook meldingen van elkaar ontvangen. Dit maakt de verbinding van jouw smart home apparaten een stuk stabieler en sneller. Daarnaast is Thread een 'mesh' netwerk. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Thread

Wat is een mesh netwerk?

Zoals gezegd is Thread een draadloos mesh netwerk. Dat wil zeggen dat Thread net ietsje anders werkt dan wat je gewend bent van een normaal Wi-Fi netwerk. Bij een Wi-Fi netwerk wordt er gebruik gemaakt van een centraal punt waaruit ieder apparaat zijn netwerkbenodigdheden kan halen. In een mesh netwerk is dit niet zo. Ieder apparaat ondersteund door Thread, en dus onderdeel van een mesh netwerk is in staat om contact om andere apparaten te voorzien van verbinding. Het netwerk blijft dus ook intact, mocht er een belangrijk onderdeel het plots begeven. Hierdoor is een Thread netwerk niet alleen heel handig, maar ook nog eens uitermate betrouwbaar!

De 5 belangrijkste voordelen van Thread

  1. Zoals gezegd is Thread betrouwbaar. Het mesh netwerk is in staat om zijn eigen fouten te corrigeren. Bij uitval van een apparaat, wordt zijn rol overgenomen door een ander apparaat uit het netwerk.

  2. Thread is veilig. Alle apparaten die met Thread willen werken worden van tevoren geauthentiseerd. Daarbovenop komt ook nog dat alle communicatie AES-encrypted worden. Kort gezegd wil dat zeggen dat jouw gegevens simpelweg niet veiliger kunnen zijn.

  3. Duurzaamheid en efficiëntie. Thread gaat mee met de tijd en gaat daarom zuinig om met het verbruik van energie. Hierdoor kunnen batterijen van apparaten werkend op Thread jarenlang mee.

  4. Het gebruik van Thread is erg schaalbaar. Het is erg gemakkelijk om zonder veel moeite uit te breiden naar honderden apparaten. Vaak wordt er wel aangeraden om bij het gebruik van zoveel apparaten meerdere routers aan te sluiten, om storingen tegen te gaan. Echter komen zulke hoeveelheden maar weinig voor in huishoudens.

  5. Jouw Thread netwerk is te koppelen aan internet. Dit wil zeggen dat jouw Thread netwerk ook in verbinding staat met de Cloud. Super handig, want zo raak je nooit iets kwijt!

Thread en Smartblinds

Nu je weet wat Thread is en wat dit in jouw smart home kan betekenen heb je waarschijnlijk nog een vraag. Wat doet Thread met betrekking tot Smartblinds? De motoren van Smartblinds worden onder andere aangestuurd op het systeem van Thread. Via het Thread netwerk kun jij je Smartblinds moeiteloos bedienen waar en wanneer je ook bent, op verschillende manieren. Ben je thuis? Zet dan al je rolgordijnen in beweging met één simpele spraakopdracht. Ben je weg van huis. Open je smart home app op je telefoon en zet vanuit daar je Smartblinds op het gewenste hangpercentage.

Vraag gratis stalen aan Gratis stalen