Search

Alles wat je moet weten over Matter

Dit najaar zal er een nieuw smart home protocol worden gelanceerd: 'Matter'. Wanneer Matter aan zijn verwachtingen zal voldoen, zal de smart home wereld als het ware herboren worden. Matter zal namelijk zorgen voor iets wat nog nooit eerder mogelijk was. Het verbinden van alle apparaten, ongeacht het merk, de fabrikant en de software van het product.

Waarom wordt Matter ontwikkeld?

In de huidige smart home wereld is er 1 groot probleem wat tot dusver nog geen voor de hand liggende oplossing heeft gekend. Door de vele verschillende fabrikanten van allerlei smart home apparaten zijn er allemaal verschillende protocollen en smart home systemen in het leven geroepen. Al deze verschillende systemen zijn maar moeilijk met elkaar in verbinding te zetten, waardoor je smart home af en toe aardig in de knoop kan zitten. Daarom moet je tegenwoordig ook goed opletten of het smart home device wat jij wil kopen wel goed te verbinden is met de rest van jouw smart home.

Om dit probleem op te lossen werken meer dan 250 smart home fabrikanten waaronder Apple, Google en Amazon samen aan een nieuw smart home protocol: Matter. Maar wat is Matter, en hoe werkt dit nieuwe protocol nou eigenlijk?

smart home protocollen
Wat is Matter?

Matter zal zoals gezegd dit najaar gelanceerd worden als de nieuwste en beste smart home communicatiestandaard. Door Matter wordt het mogelijk om apparaten van verschillende leveranciers en smart home platformen met elkaar te gebruiken. Zo kun je dus zelf kiezen welk smart home platform je gebruikt, maar ben je een stuk flexibeler in het kiezen van de apparaten die jij in je smart home wenst. Het wordt dus mogelijk om Apple HomeKit apparaten toe te voegen aan jouw Google Home omgeving. Had iemand dit ooit voor mogelijk gehouden?

Matter
Matter, hoe werkt het nou?

Matter kun je zien als een soort upgrade van het Thread-protocol. Het is net als Thread een mesh netwerk., waardoor Matter ontzettend betrouwbaar zal zijn. In feite verandert Matter elk apparaat in een hub, waardoor de connectiviteit en prestaties van ieder smart home apparaat in huis sterk zullen verbeteren. Daarnaast kunnen apparaten die werken volgens het Matter-protocol ook opdrachten uitvoeren door enkel in verbinding te staan met Matter. Jouw smart home blijft dus gewoon functioneren, ook als het internet even niet meewerkt.

Matter kun je zien als een soort van verbinding tussen alle verschillende smart home-eilandjes die in de afgelopen jaren zijn ontstaan. Door Matter worden alle verschillende eilandjes verbonden en geleid door 1 universeel protocol, waardoor alle smart home apparaten in harmonie kunnen samenwerken, ongeacht van welke fabrikant producten komen.

Matter en Thread
Wat moet ik met mijn huidige smart home devices?

De meeste welbekende smart home apparaten werken al met Thread of een ander Wi-Fi-protocol. Deze apparaten beschikken over de juiste soft- en hardware, waardoor zij waarschijnlijk door een update ook met Matter te gebruiken zijn. Je hoeft dus niet je hele smart home te vervangen met nieuwe apparaten. Ook de motoren van Smartblinds zullen bij de lancering van Matter worden geüpdatet. Hierdoor is de slimme raamdecoratie van Smartblinds zeer toekomstbestendig en kunnen ze nog jaren mee!

smart home devices
De veiligheid van Matter

Apparaten die met Matter willen werken moeten voldoen aan strenge eisen. Wanneer producten aan al deze eisen en testen hebben voldaan, dan zullen ze een Matter-certificering krijgen. Ook op het gebied van gegevensbeveiliging en andere privacy kwesties worden verschillende tests uitgevoerd. Je kunt er dus vanuit gaan dat het gebruik van Matter uitermate veilig is.Als Matter aan de hoge verwachtingen gaat voldoen, kunnen we voorspellen dat Matter inderdaad een soort smart home revolutie in gang zal zetten. Het gebruik van smart home zal versimpelen en toegankelijker worden voor meerdere generaties.

veiligheid van Matter
Vraag gratis stalen aan Gratis stalen