Search

Gordijnen reinigen: Dit moet je weten

Ieder huis heeft eens in de zoveel tijd een goede poetsbeurt nodig. Stof dwarrelt overal rond en vuil sluipt dagelijks naar binnen. Gordijnen zijn ook stofvangers. Daarom is het zaak om eens in de zoveel tijd je gordijnen te reinigen. Hoe je dat doet, is aan jezelf. Wij hebben hier een aantal technieken/manieren waarop jij gordijnen reinigen het best kunt aanpakken.

Gordijnen wassen
Een van de manieren om je gordijnen schoon te maken is door je gordijnen te wassen. Hierbij haal je het gordijn van de rail af en stop je het in een waszak. Hangen er metalen haken aan je gordijn? Dan is het handig om deze voorafgaand aan de wasbeurt te verwijderen. Stop je gordijnen in de wasmachine en was ze op 30 graden op een wolwasprogramma. Na het wassen, hang je de gordijnen op en laat je ze drogen in de gesloten stand. Als je buiten ruimte hebt om je gordijnen te drogen, heeft dit de voorkeur. Dit zorgt namelijk dat de kreuken van het wassen er sneller uitgaan.

Let op! Bij het zelf wassen van gordijnen moet je rekening houden met het mogelijk krimpen van je gordijnen. Gordijnen met katoen of linnen kunnen namelijk gauw krimpen als er niet goed naar de wasvoorschriften wordt gekeken. Bekijk voordat je start met je gordijnen wassen dus goed de wasvoorschriften en de krimptolerantie.
gordijnen wassen gordijnen wassen
Gordijnen schoonmaken met de stofzuiger
Met de stofzuiger kun je niet echt je gordijnen reinigen, maar wel een goede schoonmaakbeurt geven. Zuig met een zachter borstelkop het stof van je gordijnen af om te voorkomen dat je de gordijnstof beschadigt. Je gordijnrail kun je het best afstoffen met een microvezel doek. Om vieze geurtjes uit je gordijn te halen, kun je gebruik maken van een stofzuiger luchtverfrisser, die je gordijn van een heerlijk aroma voorziet. Een andere optie is om op een koude/mistige dag je gordijn een tijd buiten te hangen. Dit zal ervoor zorgen dat de geurtjes snel uit je gordijn trekken.
gordijnen schoonmaken gordijnen schoonmaken
Gordijnen stomen
Zitten er vlekken of andere viezigheid in je gordijn? Dan is het mogelijk om je gordijnen te stomen. Dit kun je zelf doen met behulp van een stoomreiniger, maar we adviseren om dit te laten doen bij een stomerij. Zij weten goed hoe ze jouw gordijnstof stomen zonder dat ze hierbij je gordijnen beschadigen. Als echte doe-het-zelver pak je natuurlijk zelf de stoomreiniger om je gordijnen te reinigen. Het handige van zelf stomen, is dat je je gordijnen gewoon kunt laten hangen.
Gordijnen stomen Gordijnen stomen

Regelmatig je gordijnen schoonmaken: Maak het routine

Om te voorkomen dat vlekken in je gordijnen hardnekkig worden, is het een goede zaak om regelmatig je gordijnen te voorzien van een goede schoonmaakbeurt. Zorg er dus voor dat je eens per maand je gordijnen wast, stoomt of in ieder geval afstoft, zodat je gordijnen onderhouden blijven en je dus langer kunt genieten van je prachtige gordijnen. Ben je nog op zoek naar een gordijnrails voor je gordijnen? Dan raden we je aan de elektrische gordijnrails van Smartblinds eens te bekijken!

Vraag gratis stalen aan Gratis stalen