Search

Plisségordijnen schoonmaken: zo gepiept

Periodiek je plisségordijnen schoonmaken is geen overbodige luxe. Net als alle andere meubels en accessoires in huis zijn plisségordijnen stofvangers die eens in de zoveel tijd schoongemaakt moeten worden. Bij de schoonmaak van plisségordijnen zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Doe allereerst super voorzichtig tijdens het schoonmaken. Plisségordijnen zijn gemaakt van kwetsbare stoffen. Gebruik daarom geen grove schoonmaak apparatuur waarmee je jouw elektrische plisségordijnen kunt beschadigen. Op deze pagina vind je een aantal tips over materialen en manieren waarmee jij je plisségordijnen schoonmaken kunt.

Gebruik een plumeau of stofzuiger
Een plumeau is een zachte borstel, vaak gemaakt van zachte struisvogelveren. Struisvogelveren trekken de meeste minuscule stofdeeltjes en houden deze vast waardoor je dus je plisségordijnen schoonmaakt in een handomdraai. Bovendien laat de zachte structuur van de plumeau geen krassen en beschadigingen achter.

Kom je met je plumeau niet op alle plekken? Dan kun je proberen om het overige stof weg te zuigen met behulp van een stofzuiger. Het is slim om bij het gebruik van de stofzuiger te kiezen voor een zachte borstelkop op de stofzuiger, om te voorkomen dat je beschadigingen maakt met de stofzuiger.
schoonmaken plisségordijn schoonmaken plisségordijn
Plisségordijnen schoonmaken met een doek
Om te voorkomen dat je je plisségordijn verder verwaarloost bij het schoonmaken, is het het best om zo min mogelijk water te gebruiken tijdens het schoonmaken. Pak dus een droge (microvezel)doek waarmee je het plisségordijn voorzichtig af kunt nemen. Krijg je het vuil of de vlek met een droge doek niet weg? Probeer dan je plisségordijn schoon te maken met een licht vochtige doek. Vochtig wel zeggen: niet nat. Ga dus niet met een drijfnatte doek je plisségordijn schoonmaken.
plisségordijnen schoonmaken plisségordijn schoonmaken
Hang je plisségordijnen tactisch op
Raambekleding schoonmaken is niet bij iedere soort even makkelijk. Uit ervaring kunnen we spreken dat plisségordijnen schoonmaken een lastigere opgave is dan voor een groot deel van de overige raambekleding. We adviseren je daarom ook om goed af te wegen waar je je plisségordijnen ophangt. Heb je bijvoorbeeld een keukenraam vlak bij je kookapparatuur waarbij er wel eens een vetdruppel of sausje wordt geknoeid? Dan is het handiger om in dit geval te kiezen voor een wat makkelijker schoon te maken materiaal, zoals bijvoorbeeld de houten jaloezieën van Smartblinds.
Plisségordijn laten reinigen plisségordijn laten reinigen

Plisségordijnen laten reinigen

Als laatste optie, is er nog de mogelijkheid om een externe partij die gespecialiseerd is in de reinigen van plisségordijnen en andere raambekleding. Houd er rekening dat hier wel kosten mee gepaard gaan.

Vraag gratis stalen aan Gratis stalen