Voordelen van je huis automatiseren

Het begrip “smart home” raakt steeds meer ingeburgerd. In 2015 werden er ruim 100/200 miljoen huizen geschat die werden uitgerust met domotica. In 2020 was dit alweer ruim 500/700 miljoen. Deze snelle ontwikkelingen zijn er niet voor niets. Waarom is je huis automatiseren zo populair? En wat mis je als je huis niet geautomatiseerd is? In dit artikel worden de voordelen van het automatiseren van je huis toegelicht.

Wat houdt de term Domotica in?

Als de zon ondergaat gaan je lampen aan, de verwarming die zich aanpast aan de temperatuur in je huis of de raamdecoratie die automatisch omhoog of omlaaggaat in de ochtend of in de avond. Domotica is een overkoepelende term voor alle technische toepassingen die bijdragen aan het automatiseren in huis. Veel domotica producten kan je én op afstand én met je mobiele telefoon bedienen.

Meer comfort

Door je huis te automatiseren verhoog jij je wooncomfort aanzienlijk. Je hoeft niet meer van de bank om je gordijnen te sluiten en je hoeft ook niet meer uit bed om de blinds te openen. Nu is dat natuurlijk heel eenvoudig maar smartblinds zijn ook erg handig als jij net even je handen vol hebt bijvoorbeeld tijdens het koken. Je kan smartblinds namelijk bedienen met je stem. Via een slimme speaker geef je een commando aan je slimme raamdecoratie. Deze stuurt vervolgens een signaal door naar je blinds. Zo kan jij zelfs met je handen vol de blinds bedienen.

Meer controle

Wanneer je je huis hebt geautomatiseerd heb je meer controle. Via je mobiele telefoon kan je nu je huis op afstand bedienen en controleren. Ben je je lamp in de woonkamer vergeten uit te doen en ben je al op werk? Geen probleem. Schakel hem snel uit via je telefoon. Ook kan jij via je vakantiebestemming gemakkelijk de raamdecoratie laten sluiten en openen via een tijdschema. Dit wordt aanwezigheidssimulatie genoemd. Op die manier denken buitenstaanders dat jij nog gewoon thuis bent, maar niks is minder waar. Via automatische scènes of routines kun je ook instellen dat je verlichting, verwarming en andere slimme producten een actie uitvoeren als jij je huis verlaat.

Geld en energie besparen

Een ander voordeel van je huis automatiseren is de hoeveelheid besparingen die huisautomatisering met zich meebrengt. Je kunt bijvoorbeeld al je apparaten in een keer uitschakelen. De blinds zorgen er ook voor dat het koud blijft in de zomer en warm blijft in de winter door de isolatie. Je kan dan het tijdschema zo instellen dat de blinds pas omhoog gaan als de zon onder is. Ook zijn er wasmachines die bijvoorbeeld alleen in werking gaan wanneer het nachttarief is. Je huis automatiseren heeft dus ook effect op je portemonnee!

Meer inzicht in je verbruik en gewoonten

Je kan bijvoorbeeld met automatisering ook veel dingen bijhouden, hoeveel televisie je kijkt, welke gerechten je kookt in je slimme oven of welke dingen jij bewaart in je slimme koelkast. Op basis van deze inzichten kan je mogelijk de dagelijkse routines en gewoontes analyseren en aanpassingen maken om de levensstijl te volgen die jij wenst.

Veiligheid

We hadden het net al over het bedienen van je raamdecoratie op vakantie. Dit zorgt natuurlijk voor een extra gevoel van veiligheid. Slimme raamdecoratie is ook extra veilig omdat er geen gebruik meer wordt gemaakt van lange draden of losse onderdelen waar kinderen zich in kunnen verslikken. Alles is mooi afgewerkt in een mooie en simpele pull-functie. Zo hoef je dus nooit meer bang te zijn als je kinderen bij het raam spelen of als er iemand thuis is die niet weet hoe ze de raamdecoratie bedienen met je stem of mobiele telefoon. Door de pull-functie zijn de smartblinds namelijk nog steeds toegankelijk voor iedereen.

Ben je nou enthousiast geworden van al deze voordelen en wil jij ook je huis automatiseren? Bekijk dan de voordelen van onze slimme rolgordijnen of slimme duo rolgordijnen of lees onze andere stories voor meer inspiratie!