Raamdecoratie tips

Door raamdecoratie maak je van jouw huis een thuis. Er zijn veel manieren om je ramen te bedekken en bij iedere woonstijl zijn er veel mogelijkheden. Raambekleding draagt bij aan de sfeer in je huis, daarom is het ook heel belangrijk dat het aansluit bij je interieur en woonstijl. Keuzestress en weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je raamdecoratie inspiratie opdoen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Eerst is het verstandig om je interieurstijl te bepalen. Ons artikel over de interieur- en woontrends van nu kan je hierbij helpen. Als je jouw interieurstijl hebt bepaald is het tijd om raamdecoratie uit te zoeken die daar bij past. In slaapkamers moet de raamdecoratie het licht buiten houden en in de keukens moet het bestendig zijn tegen vocht en vuil. Denk altijd goed na, want raamdecoratie vervang je niet ieder jaar. We hebben wat raamdecoratie tips voor je op een rij gezet.

Welke types raambekleding zijn er?

Plisségordijnen

Plisségordijnen, ook wel dupligordijnen genoemd, is de ultieme aanvulling voor elke woonruimte. Ze zijn veelzijdig, sfeervol, elegant en functioneel. Dit soort raamdecoratie is geschikt voor bijna ieder type raam. Het heeft een strakke uitstraling, maar brengt tegelijkertijd sfeer. Met deze gordijnen bepaal je eenvoudig de lichtinval, inkijk, kun je ervoor zorgen dat het in de zomer lekker koel blijft en in de winter het de warmte vasthoudt. Wil je weten hoe? Ontdek hoe je kunt isoleren met plissegordijnen. De plisségordijnen van Smartblinds zijn verkrijgbaar in 3 soorten transparanties: Verduisterend, Lichtdoorlatend en Transparant.

Rolgordijnen

Wanneer je 's avonds na een lange dag je bed opzoekt, wil je niet graag gestoord worden door klapperende gordijnen of invallend licht. Een donkere en rustige slaapkamer zorgt er namelijk voor dat je beter en in een diepere slaap komt. Je keuze voor raambekleding in de slaapkamer is dan ook zeer belangrijk. Voor een optimale nachtrust zijn verduisterende rolgordijnen een goede keuze. Dit type van raamdecoratie is eenvoudig te installeren, makkelijk in gebruik, isolerend en energiebesparend, met zijn warmtewerende functie.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn tegenwoordig erg populair in Nederland. Vooral houten jaloezieën zijn tegenwoordig in veel huishoudens te vinden. Houten jaloezieën geven een mooie robuuste uitstraling die vaak meer warmte en luxe met zich meebrengt dan een aluminium jaloezie. Mooi zijn ze zeker, maar ze zijn wel lastiger schoon te maken, maken de ruimte donkerder, en uiteraard ook niet brandvertragend. Smartblinds heeft de keus uit houten jaloezieën of bamboe jaloezieën. Bamboe is ontzettend sterk en één van de meest duurzame houtsoorten die er bestaat.

Gordijnen

Gordijnen is het type raambekleding wat iedereen wel kent. Er zijn allerlei soorten gordijnen, in tal van kleuren, patronen en materialen beschikbaar. Je schuift ze gemakkelijk horizontaal open en dicht. Vind je het belangrijk om warmte binnen te houden en licht en inkijk tegen te gaan? Kies dan voor dikke zware gordijnen. Wil je privacy, maar ook lichtdoorlatend? Ga dan voor lichte inbetween gordijnen. Door de verschillende plooien, ontstaan er grote veranderingen in de uitstraling van het gordijn. Een enkele plooi is voor een strakke uitstraling en een dubbele plooi voor een rijke en klassieke look.

Elektrische gordijnrails

Smartblinds heeft een elektrische gordijnrails waarmee je jouw gordijnen kunt veranderen in smart home gordijnen. Met deze slimme gordijnrails kun je jouw gordijnen naast handbediening ook bedienen met je smartphone en zelfs met je stem!

Raamdecoratie voor vochtige ruimtes

Een raamdecoratie tip voor in de keuken is vochtbestendigheid. In de keuken wordt alles sneller vies dan andere ruimtes in je huis. Daarnaast is het vuil wat zich in de keuken afspeelt ook vaak het meest hardnekkig. Daarom kies je in de keuken voor gordijnen die makkelijk zijn in onderhoud. De 2 bovenstaande gordijnen is voor de keuken een verstandige keuze. Een plissé- en rolgordijn zijn gemaakt van 100% polyester, zijn makkelijker in onderhoud, waardoor je deze soorten raamdecoratie binnen een handomdraai weer schoon kunt maken.

Voor in de badkamer kies je voor waterbestendige raambekleding. Het zou toch zonde zijn als je nieuwe raambekleding binnen de kortste keren beschadigd, vergeeld of beschimmeld raakt? Aluminium en polyester zijn waterbestendige materialen die dat vocht aankunnen! Kies dan voor aluminium jaloezieën, een mooi vouwgordijn of de klassieke polyester plisségordijn. Naast de waterbestendigheid is een ander voordeel dat deze soorten raambekleding licht doorlaat zonder je privacy te verliezen. Een win-winsituatie dus!

Raambekleding voor serres

Heb je thuis een serre? Dan is deze raamdecoratie tip voor jou gemaakt! Het vinden van de juiste raamdecoratie voor een serre kan een flinke uitdaging zijn. Onze tip: kies voor elektrische rolgordijnen. Met simpelweg één druk op de knop, één spraakopdracht, of zelfs helemaal automatisch op basis van de sterkte van de zon, laat je alle rolgordijnen in je serre in een keer omhoog of omlaag bewegen. Ideaal voor zo'n ruimte waar je veel producten naast elkaar hebt hangen. Daarnaast bestaan serres vaak uit een grote raampartij. Om jezelf 's avonds te verzekeren van privacy zijn goede rolgordijnen in je serre een must.

Oplossing voor zolderramen

Zolderramen zijn vaak niet de makkelijkste om te voorzien van raamdecoratie. Ook hier hebben wij een tip om ze stijlvol en praktisch te bekleden! Zo kun je simpelweg kiezen voor een rolgordijn. Als je het rolgordijn inbouwt met een dakraamcasette, blijft het rolgordijn altijd op zijn plaats, maakt niet uit hoe schuin of steil het raam ook is. Daarnaast kun je zelf bepalen hoeveel licht er in je ruimte binnenvalt, omdat het rolgordijn op elke hoogte kan stoppen. Ook zijn klemsteunen een ideale oplossing voor pcv-draai-kiepramen en hoef je bovendien dan niet te boren.

Extra raamdecoratie tips

  1. De eerste extra tip is om korte gordijnen te kopen, de voordelen van korte raamdecoratie zijn dat de gordijnen je nooit in de weg staan tijdens de huishoudelijke taken en dat het niet voor je radiator hangt.
  2. Wil je je raamdecoratie minder laten opvallen, kies dan voor rolgordijnen die je opgerold vrijwel niet ziet.
  3. Als je verschillende soorten raambekleding in huis hebt, maar toch eenheid wil, kies dan voor dezelfde kleur.
  4. Wanneer je graag het zonlicht in huis wilt doorlaten, kies voor doorschijnende gordijnen. Zo krijgt de ruimte een warm karakter, maar laat je de buitenlucht het meeste werk doen.

Hou je van extra gemak? Kies dan voor elektrisch bedienbare raamdecoratie! Bij Smartblinds vind je elektrische rolgordijnen en elektrische duo rolgordijnen van hoge kwaliteit, die jouw huis omtoveren tot een ontzettend comfortabele en fijne plek!

Meer raamdecoratie ideeën en inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op onze site!