Raamdecoratie woonkamer inspiratie

Bijna alles veranderd. Daarom is het tijd om ook je woonkamer eens van wat verandering te voorzien. Soms is het zelfs nodig om je woonkamer eens goed aan te pakken en compleet over de kop te gooien. Maar waar begin je? En hoe moet het er dan uit komen te zien? Daar kom je achter door woonkamer inspiratie op te doen. Zo kom je op ideeën om je woonkamer te voorzien van een make-over. Wist je dat je door alleen je raamdecoratie te vervangen al een compleet nieuwe look & feel in je woonkamer creëert? Op deze pagina helpen wij je op weg!

Inspiratie voor je woonkamer – welke stijl past bij jou?

Om erachter te komen hoe jouw woonkamer er uit moet gaan zien, moet je eerst ontdekken welke interieurstijl bij jou past. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten interieur stijlen de meest voorkomende stijlen op dit moment zijn:

Industrieel

Bij een industrieel interieur ligt de focus op metaal, robuust en houten elementen, denk bijvoorbeeld aan oude fabriekspanden of bakstenenmuren. Hier passen houten of aluminium jaloezieën heel goed bij. Bekijk ons artikel over industriële raamdecoratie.

Scandinavisch

Deze stijl is nog steeds erg populair. Deze stijl kenmerkt zich vooral door de zachte contouren, rustige kleuren en natuurlijke materialen. De meeste Scandinavische interieurs hebben een kleurenpalet met de kleuren wit, grijs, zwart en hout. Hier passen de houten jaloezieën ook goed bij. Voor meer informatie over deze stijl kun je kijken naar ons artikel over Scandinavische raamdecoratie.

Mid-century modern

Bij mid-century moet je denken aan zuivere lijnen, minimalistische silhouetten en natuurlijke vormen. Maar ook het materiaal aluminium past goed in dit interieur. Dus de aluminium jaloezieën passen goed bij deze stijl.

Bohemien

Bij deze stijl draait het voornamelijk om rijke patronen, kleuren en vormen. Deze stijl is zorgeloos en avontuurlijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van aardse en rijke kleuren ook zie je veel textiel, hout en dierenvachten. Je ziet bij deze stijl veel vouwgordijnen en houten jaloezieën.

Landelijk

Deze stijl zag je vroeger veel in oude boerderijen, nu wordt wordt deze stijl toegepast in veel verschillende huizen. De basiskleuren in deze stijl zijn wit, beige en natuurlijke tinten. De meest voorkomende materialen zijn hout en grof geweven linnen. Bekijk ook ons artikel over landelijke raamdecoratie.

Raamdecoratie woonkamer – inspiratie voor een volledig nieuwe sfeer

De meeste wijzigingen in je woonkamer resulteren tot een nieuwe look. Met het veranderen van je raamdecoratie en te spelen met de lichtinval speel je echter ook in op de ‘feel’. Je creëert relatief eenvoudig een compleet andere sfeer in je woonkamer. Als je het hebt over raamdecoratie voor in de woonkamer zijn er veel verschillende soorten die je kan kiezen. In dit artikel hebben wij de 5 meest populaire opties voor raamdecoratie in de woonkamer toegelicht.

Rolgordijnen

Veel mensen kiezen voor rolgordijnen in hun woonkamer omdat deze erg geschikt zijn. Rolgordijnen hebben namelijk een simpele uitstraling, ook zijn ze makkelijk in gebruik. Je bepaalt namelijk zelf de lichtinval door het rolgordijn op te halen of te laten zakken. Rolgordijnen zijn er ook in verschillende groottes dus er is voor iedereen wel een passend rolgordijn te vinden! De stoffen van de rolgordijnen zijn er ook in diverse kleuren en transparanties. Met deze stoftransparanties bepaal je hoeveel licht er binnenkomt in je woonkamer. De transparante stoffen laten erg veel licht binnen, de licht doorlatende stoffen laten minder licht binnen en de verduisterende stoffen verduisteren het licht helemaal. Kortom, rolgordijnen in de woonkamer zijn een flexibele keuze waarin je veel opties hebt!

Jaloezieën

De meeste mensen denken aan jaloezieën op het moment dat je het over raamdecoratie in de woonkamer hebt. Dat is ook niet voor niks. Jaloezieën zijn namelijk erg gewild in de woonkamer. Jaloezieën zorgen namelijk voor een moderne en ruimtelijke uitstraling. Het daglicht en het zonlicht wat in de woonkamer binnenkomt filter je erg gemakkelijk door de horizontale latjes. Zo creëer je altijd de gewenste hoeveelheid licht. Deze vorm van woonkamer raamdecoratie is ook weer verkrijgbaar in verschillende maten en soorten materiaal. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: Hout, aluminium en kunststof. De houten jaloezieën worden vaak gekozen door mensen die opzoek zijn naar een natuurlijke en warme uitstraling in hun woonkamer. Ze zijn namelijk goed te combineren bij een landelijke en moderne woonkamer. Aluminium jaloezieën zijn echter weer heel strak en tijdloos, deze passen dan ook weer goed bij een industrieel ingerichte woonkamer.

Plisségordijnen

Deze soort gordijnen zijn momenteel een enorme trend in de raamdecoratie wereld en één van de meeste gekozen soorten raambekleding in de woonkamer. Plisségordijnen passen immers in elke stijl en ieder huis. Het woord plissé betekend in het frans geplooid. Een plissé gordijn heeft daarom ook een gevouwen stof. Deze soort gordijnen zijn ook verkrijgbaar in twee verschillende soorten. Een plisségordijn met twee stoflagen wordt ook wel honingraat stof genoemd. Deze stof heeft ook een energiebesparende en een geluiddempende werking. De plisségordijnen met een dubbele stof zijn bijvoorbeeld ook ideaal voor grote ramen omdat er door de dubbele stof geen koude trek ontstaat. Ontdek bijvoorbeeld hoe je kunt isoleren met plisségordijnen van Smartblinds. De honingraat plisségordijnen zijn verkrijgbaar in drie verschillende stoftransparanties: Transparant, Lichtdoorlatend en Verduisterend.

Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen zijn vrij nieuwe en opkomende rolgordijnen. Duo rolgordijnen worden ook wel roljaloezieën genoemd. Deze rolgordijnen worden veel gekozen als raamdecoratie in de woonkamer omdat je met deze rolgordijnen sfeer en functionaliteit kan combineren. De stof van duo rolgordijnen bestaat namelijk uit transparante en dichte banen. Doordat er twee stoffen langs elkaar heen bewegen kan je een duo rolgordijn open of dicht zetten. Ook kan je een duo rolgordijn helemaal ophalen. Hierdoor kan je zelf de gewenste lichtinval en privacy bepalen.

Gordijnen

Als je houdt van een warme en romantische sfeer zijn vouwgordijnen de ideale soort gordijnen. Gordijnen passen goed in een warm en landelijk ingericht interieur. Alle stoffen van een gordijn hebben een elegante uitstraling. Ook deze gordijnen zijn vaak verkrijgbaar in verschillende soorten transparanties. Smartblinds maakt het mogelijk om je huidige gordijnen te voorzien van een elektrische gordijnrails, voorzien van een oplaadbare motor. Met deze slimme gordijnrails kun jij je gordijnen omtoveren tot smart home gordijnen!

Lichtdoorlatende of verduisterende raamdecoratie in de woonkamer?

Lichtdoorlatend

Een lichtdoorlatende stof wordt voor woonkamers het meest gekozen. Dit type raamdecoratie is erg geschikt voor de woonkamer omdat het naast de gewenste privacy, ook voor een prettige lichtinval zorgt. Zo kun je de raamdecoratie laten zakken zonder dat het direct pikkedonker wordt in huis.

raamdecoratie woonkamer
Verduisterend

Soms gaat de voorkeur naar een verduisterende stof raamdecoratie voor in de woonkamer. Dit is meestal het geval bij woonkamers die erg warm worden als de zon sterk schijnt. Met een verduisterende stof voor de ramen kun je namelijk veel warmte weren, waardoor het tijdens hete zomerdagen toch aangenaam blijft qua temperatuur in huis. Verduisterende rolgordijnen staan daarom ook wel bekend als warmtewerende rolgordijnen.

raamdecoratie woonkamer inspiratie

Raamdecoratie tips voor een woonkamer met enorme comfort

Als je opzoek bent naar een woonkamer met enorm comfort dan is slimme raamdecoratie wellicht iets voor jou. Met slimme raamdecoratie hoef je bijna nergens meer achteraan. Slimme raamdecoratie kan je namelijk bedienen met je telefoon, met je stem maar ook automatisch en via tijdschema's. Ben je benieuwd naar alle voordelen en mogelijkheden van slimme raamdecoratie? Neem dan een kijkje op onze site. Ons aanbod bestaat uit slimme rolgordijnen en duo rolgordijnen.

Ook inspiratie opdoen voor andere ruimtes? Lees dan onze artikels over raamdecoratie slaapkamer inspiratie en raamdecoratie keuken inspiratie!